Minnenas och Sinnenas trädgård

En park fylld av upplevelser, öppen för alla. Minnenas och Sinnenas trädgård anlades i Sparreholm 2011. Den är öppen för alla och omgiven av gärdsgård med grindar och belägen intill äldreboendet Åsen. 

Här finns plats för att koppla av vid en damm med färggranna fiskar och ett brusande vattenspel eller i skuggan av en grönskande lövdunge. Inom området finns bänkar, långbord intill en grillplats och ett lusthus.

Minnenas och sinnenas trädgård skapades genom ett EU-projekt som gav arbete åt en grupp arbetslösa som byggde gärdsgård, brygga och lusthus mm

Underhållet sköttes de första åren av en grupp trädgårdsintresserade Sparreholmsbor. Men parkens underhåll växte bokstavligen över huvudet på gruppen och den okontrollerade växtligheten tog över.

Bygderådet gick då till kommunen för att skapa ett tidsbegränsat arbetsmarknadsprojekt för en person som gått in i väggen.

Det gav Tomas Markström från Malmköping en möjlighet att ta över skötseln och han har återgett parken sin forna glans.
– Jag är egentligen kakelugnsmakare och har jobbat länge som murare men arbetade alldeles för mycket så till slut sa kroppen ifrån. Det här jobbet har gett mig det lugn jag behövde och jag har kunnat samla ny energi i den här fantastiska miljön, säger Tomas.

Tomas arbete med trädgården pågick fram till våren 2018. Idag är det Flens kommun som sköter om gräsklippningen på området. De har tyvärr inga planer på att förlänga projektet eller ta sig an underhållet för rabatter och träd. Risken är att det blir gräsmatta av planteringarna. 

Nu ställer vi hoppet till frivilliga och föreningar i Sparreholm som är beredda att ta på sig lite ideellt arbete för ett bidrag till föreningskassan.
- I Sparreholm har vi flera föreningar som delar på underhållet av badplatsen, säger Gunnel Porsander som är Bygderådets samordnare. 
- Det är en insats som är uppskattad av besökarna och ger ett tillskott till föreningskassan. Om vi kunde få ett liknande arrangemang vid Minnenas och Sinnenas trädgård vid Åsen skulle flera föreningar kunna få del av ett motsvarande bidrag.  Är du intresserad så hör av dig till Bygderådet

Text och bild: Karl Persson och Redaktionen