Välkommen till Sparreholm

FISKE & BAD

Sjön Båven

Båven är Sörmlands största och vackraste sjö. Det är en insjöskärgård med många öar, vikar och sund. Sjön brukar också kallas Sveriges sydligaste vildmarkssjö. Här finns ett stort bestånd av storlom och fiskgjuse, som är Sörmlands landskapsdjur. På senare år har också havsörn och berguv börjat häcka runt sjön. I Båven finns förutom abborre, gädda och gös även den fridlysta och rödlistade fisken mal. Malen är en relikt från en tid när Sverige var betydligt varmare. Malen behöver varmt vatten för att kunna föröka sig och trivs i de grunda vikar som också är en del av sjön. Den största mal som fångats i Sverige var 3,6 meter lång och vägde 180 kilo. Den fångades 1870 utanför Rockelstad slott.

Paddla i Båven

Båven är som gjord för paddling. Här finns gott om öar att stanna vid, öppna vattenytor och milslånga stränder att följa. För dig som har egen kanot/kajak finns det många lämpliga ställen att påbörja/avsluta paddelturen bland annat badet i Sparreholm och Sparreholms båthamn.

Kom ihåg att delar av Båven är naturskyddad och landstigningsförbud råder på vissa öar under perioder på året. Vissa fåglar, bland annat fiskgjusen, är mycket störningskänsliga. Fågelskyddsområdena är skyltade med gula och gul-röda skyltar. Av färgkombinationerna på skyltarna kan man på avstånd avgöra vilka skyddstider och skyddszoner som gäller. 

Information om kanotleder, utrustning, allemansrätten med mera kan du få på Kanotcenter i Skebokvarn. Där kan du också hyra all utrustning du behöver för en paddeltur.

Fiska i Båven

Om du vill fiska i norra Båven kan du lösa dagkort för 20 kr och veckokort för 50 kr. Fiskekorten säljs vid Sparreholms Kiosk & Grill, som är öppen alla dagar i veckan året om.

Sparreholms Båtklubb har tagit fram ett helt nytt sjökort över sjön. Sjökortet i pappersformat säljs på Tempo och Maskincenter i Sparreholm. Sjökortet finns också i digital form och kan beställas via Sparreholms Båtklubb.

Om du är medlem så kan du även fiska kräftor. Sparreholms Fiskevårdsförening erbjuder cirka 50 årskortsinnehavare att fiska kräftor på föreningens vatten. I övrigt är kräftfiske inte tillåtet.

Bada i Båven

Sparreholms badplats ligger längs väg 57 strax öster om samhället. Det är en populär badplats som lockar hundratals badsugna varje sommar.

Badplatsen är barnvänlig med både gräsmattor och sandstrand. Här finns en ny cirka 50 meter lång brygga. På djupare vatten finns en flytbrygga med hopptorn. Vid badet finns gott om sittplatser, en grillplats och toaletter. På sandstranden finns ett beachvolleybollnät.

Badet i Sparreholm sköts av föreningarna i samhället. Gemensamt ser vi till att badet är fräscht och städat och hålls i fint skick. Badplatsen blev utsedd till Sörmlands bästa badplats 2019 av Radio Sörmland.

Foto: Viljeland
Foto: Viljeland