Välkommen till Sparreholm

BO I SPARREHOLM

OM SPARREHOLM

Sparreholm är vackert beläget vid sjön Båven, mitt i Sörmland. Platsen är omgiven av slott, kyrkor, herrgårdar, sjöar, skogar och ekhagar. Orten har fått sitt namn efter Sparreholms slott och släkten Sparre som levde här från 1500-talet och framåt. Det lilla samhället växte sig starkt under senare delen av 1800-talet då järnvägen drogs genom Sverige. Sparreholms station invigdes 1862 och blev en viktig knutpunkt i Sörmland.

Historia

År 1891 anlade bröderna Pettersson en snickerifabrik med sågverk, kvarn och hamn på Framnäsudden. Marken fick de köpa av Celsing på slottet. Tillverkningen var framförallt möbler, men de byggde även villor i nationalromantisk stil som fortfarande finns kvar, däribland Sparreholms Folkets hus. Efter brödernas bortgång såldes snickeriet och senare togs det över av HSB riksförbund. Här skapades bland annat köksinredning och garderober till städernas nya bostadsområden i enlighet med rådande folkhemsanda.  


Utbud och shopping

Idag består Sparreholm av många fristående hus och gårdar från slutet av 1800-talet fram till idag. Det finns också rad- och kedjehus, bostadsrätter och hyresrätter. Här finns äldreboende, förskola, skola och flera mötesplatser, såsom café, restauranger, folkets hus och församlingshem. Du hittar även matbutik, spinnhus, bibliotek, verkstad och en stor handelsplats.

Aktiviteter

Är du intresserad av aktiviteter så finns det en båthamn med tillhörande båthus och grillplatser. Det finns flera vandringsleder, scoutstuga och en uppskattad familjepark med lekplats och äppelodling. Vill du sporta så hittar du tennisplan, fotbollsplaner, ett gym, en sporthall, flera boulebanor, en frisbeegolfbana, en ramp för skateboard. För den hästintresserade finns ridskola och dressyrcentrum.

Kommunikation

Vill du ta dig till en större stad, så har du inte lång väg att åka. Två riksvägar korsar Sparreholm. Väg 57 som går mellan Järna och Katrineholm, för vidare färd mot Stockholm. Och väg 53 som går mellan Eskilstuna till Nyköping och Oxelösund. Det är inte heller långt till Skavsta Flygplats, därifrån kan du flyga till mängder av destinationer ut i världen. 

NYUTVECKLING, VILLOR FÖR 55+

Solvillan, perfekt för dig som är 55+

Har du ett hus som börjar kännas för stort och jobbigt att bo i? Då kanske en lättskött villa i markplan i Sparreholm kan passa dig. I kvarteret Kapellet planeras fyra parhus och en fristående villa. Här ges lugn och ro men närhet till alla bekvämligheter.  Tomten köps av markägaren eller kommunen, vilket håller kostnaderna nere för dig som köpare. Med en Solvilla får du ett komplett nyckelfärdigt hus, med varmgarage och isolerat förråd med vattenburen golvvärme. Villorna är anpassade för att ge ett bekvämt boende utan trappor och trösklar. Det ger stora möjligheter att bo kvar även vid framtida ökade behov. Möjligheten till solceller kan ge dig ett billigt boende med mycket låga driftskostnader. De låga kostnaderna gör det enklare att få lån hos banken. Här kan du läsa mer om solvillor & seniorvillor

www.solvillor.se

VIDARE INFORMATION

Funderar du på att flytta till Sparreholm?
Kontakta Lena Wistrand för en guidad visning på orten:
lena.wistrand@folkbildning.net eller 070-27 11 776

Funderar du på att flytta till Sparreholm?
Kontakta Lena Wistrand för en guidad visning på orten:
lena.wistrand@folkbildning.net eller 070-27 11 776