Välkommen till Sparreholm

Träffa bröderna Rani och Samir. 

Om Flen är Sörmlands hjärta kan vi nog säga att Sparreholm är kommunens. Och i Sparreholm är det väl kiosken vid Landsvägen som är ortens hjärta? Kiosken är en viktig träffpunkt för både fastboende, sommargäster och förbipasserande. Här jobbar bröderna Samir Santa och Rani Hanna dag ut och dag in, vinter som sommar. En tredje bror är engagerad som ägare. Bröderna är födda i Ankawa i den autonoma provinsen Irakiska Kurdistan. Det var tidigare en helt kristen by men expansionen av provinsens huvudstad Erbil har förvandlat den till en förort. Familjen skaffade kiosken 2007 och den yngre brodern Rani har jobbat där praktiskt taget sen han tog studenten i Eskilstuna 2010 där han växt upp. Den äldre brodern Samir har förutom irakiska Kurdistan bott i Tyskland.

– Det är trevligt att jobba i Sparreholm  säger de. Folk är hyggliga och det är roligt med nöjda kunder.

– Men det gäller att ha simultankapacitet säger Samir medan han lagar mat till tidiga lunchgäster och samtidigt servar en kund som spelar på ATG  och en annan som kommer in för snus och en tidning.

Foto: Karl Persson
Foto: Karl Persson

Under sommaren är det fullt upp mest hela tiden och öppet från kl.10 till kl.20. Förutom mat, glass, godis och spel kan hugade köpa fiskekort i kiosken och kort för att få spela på tennisbanan. Sommartiden är jobbig så klart, men de två bröderna hjälper varandra så att de ibland kan gå om lott. De understryker båda att det är roligt att mycket händer även om det kan bli litet stressigt. På vinterhalvåret stänger de en timme tidigare. Då är det inte alls sån fart i kiosken. Bröderna är nöjda att de har kontrakt med Flens kommun som gör att vissa anställda kan äta lunch i kiosken. Det betyder en hel del när det är lågsäsong.

– Det lönar sig knappt att ha öppet ibland men vi måste hålla öppet för att få vara anslutna till Svenska Spel och ATG, säger en av bröderna. Och för oss i Sparreholm är det verkligen tur att kiosken är öppen varje dag också på vintern.
– Har det sålts några högvinster i kiosken under deras tid, undrar vi?

– 2009 så vann en Sparreholmsbo en miljon, berättar de.  Majsan som hade kiosken fram till 2007, vann själv en stor vinst, hör vi och gjorde sig så av med kiosken. Bröderna har inte ändrat så mycket, men en del. Spelen har bytt plats. Det finns fortfarande en skylt vid Sparreholms infart nära Nostalgimuséet som minner om att en gång var Majsans kiosk. Det är kanske hög tid att byta den skylten till en som lyfter fram de nya ägarna och deras engagemang?  

Av: Annika Rabo och SE